Brein-Omgevingszorg

Met een totaalvisie op de invloed van de omgeving op gedrag en welzijn van mensen met een hersenbeschadiging zoals dementie realiseren wij van Brein Bemiddeling volgens geriater Anneke van der Plaats waardevolle zorg. 
Het liefst werken wij daarom ook zoveel mogelijk met zorgprofessionals die de basisprincipes ‘Brein-Omgevingszorg™’, van Dr. Anneke van der Plaats eigen zijn.

Anneke van der Plaats

Anneke van der Plaats
Anneke van der Plaats

In 2010 introduceerde dr. Anneke van der Plaats het begrip ‘Brein-Omgeving Methodiek™’: een visie met de nadruk op de invloed van de (woon)omgeving op mensen met dementie. De methodiek leert ons hoe wij de ‘omgeving’ in kunnen zetten om zoveel mogelijk “normaal” gedrag te creëren.

De “Brein-Omgevingszorg” biedt oplossingen

De “Brein Omgevingszorg” biedt oplossingen; door het aanpassen van de omgevingsfactoren wordt het probleemgedrag op een positieve manier beïnvloed. Behalve een goede fysieke inrichting van de woonomgeving spelen ook de factoren bejegening van de patiënt en tijdsbesteding een grote rol bij het zorgen voor “de juiste prikkel op het juiste moment”. Mensen met een hersenaandoening moeten vooral doelgerichte, gunstige prikkels krijgen. Dit stelt hen in staat de dagelijkse gang van zaken intuïtief te beleven en overeenkomstig adequaat gedrag te vertonen. Met andere woorden: begrijpelijk gedrag.

De laatste jaren is de methodiek aan een snelle opmars bezig. Er zijn tal van publicaties waarin de methode wordt aangeprezen en informatie waaruit blijkt dat men het in verpleeghuizen of thuiszorg gaat invoeren of heeft ingevoerd. Een gunstige omgeving voor mensen met dementie en of (N)AH is niet alleen van belang voor de patiënt. Het leidt tot minder werkdruk en minder werklast van mantelzorgers en zorgmedewerkers. Breinbemiddeling en de praktijk zijn ervan overtuigd dat het werkt en de methodiek wordt op grote schaal thuis en in zorginstellingen ingevoerd.

Eerst begrijpen dan oplossen.

Dr. Anneke van der Plaats en haar zoon Peter Peltzer zijn van mening dat het geen zin heeft om zorg- en hulpverleners ingewikkelde modellen en slimme trucjes te leren om het gedrag van mensen met dementie te beïnvloeden. Soms helpen deze trucjes maar vaak ook niet. Dit ontmoedigt de hulpverleners. 
Peter kan op eenvoudige, luchtige en heldere wijze uitleggen hoe “normale” hersenen werken en hoe beschadigde hersenen werken. Iedereen, zelfs zonder vooropleiding, kan dit snappen. Vervolgens kan men zelf bekijken waar probleemgedrag vandaan komt en hoe het verminderd kan worden. Dit geeft zorg- en hulpverleners een goed gevoel en het maakt hun werk uitdagender en interessanter. Men gaat het direct toepassen!

Het resultaat

De meeste zzp’ers van Brein Bemiddeling kunnen de omgeving en het gedrag van iemand met dementie beter observeren en duiden. Doordat zij het gedag beter begrijpen, weten zij wat er gedaan kan worden om het gevoel van welbevinden bij mensen met dementie te vergroten. Daardoor zijn zij in staat om op een professionele manier hulp, zorg en begeleiding aan te bieden. Waardoor probleemgedrag zal afnemen.

Training

Indien je de basisprincipes ‘Brein Omgevingszorg™’ als ZZP-zorgprofessional van Breinbemiddeling nog niet voldoende beheerst, dan bieden wij jou deze training aan tegen een gereduceerd tarief van slechts €95,= incl. btw.

Wilt u meer informatie, wij van Breinbemiddeling helpen u graag verder.